Cum Alegi Covorul Perfect Pentru Living

firme de mobila din romaniaDe la bun inceput trebuie subliniat ca un covor nu trebuie sa ocupe intreaga pardoseala a incaperii, asa cum o poate face o mocheta. Spre deosebire de mochete, covoarele au si un pronuntat rol decorativ, fiind asternute, de obicei, astfel incat sa accentueze principala zona de activitate a camerei.

 

Covoarele cu laturile de 2×3 sau 3×4 metri sunt potrivite pentru livingurile mari, de cel putin 22-24 mp, in timp ce modelele cu dimensiunile 1,5×2, 1,8×2 sau 1,5×1,5 sunt ideale pentru livingurile de mici dimensiuni. De exemplu, in cazul unei sufragerii spatioase covorul poate fi asternut in fata canapelei, iar fotoliile sa fie amplasate chiar pe una dintre maginile covorului. Ideea este ca persoanele asezate atat pe fotolii cat si pe canapea sa simta sub picioare covorul si nu pardoseala goala. De altfel, pentru un living de mari dimensiuni poti alege atat un covor dreptunghiular cat si unul de forma rotunda sau ovala, ultimele doua variante fiind potrivite mai ales in tandem cu canapelele si fotoliile cu forme rotunjite.

 

In cazul unui living mic covorul poate fi asternut in fata canapelei, astfel incat centrul covorului sa coincida cu centrul masutei de cafea, amplasata deasupra lui. Cand alegi dimensiunea covorului pentru un living de mici dimensiuni poti opta pentru una dintre urmatoarele variante:

– un covor care sa aiba latimea egala cu cea a canapelei;
– un covor mai ingust decat latimea canapelei – in aceasta varianta covorul va avea un rol mai mult decorativ decat practic;
– un covor putin mai lat decat latimea canapelei, dar nu exagerat.

 

Cum alegi culoarea covorului

Un criteriu important in alegerea culorii covorului este spatiul liber la nivelul pardoselii. Cu cat acesta este mai redus cu atat mai mult se va impune evitarea alegerii unui covor in nuante tari, stridente.

Ca sa nu dai gres, poti asorta covorul cu tapiteria canapelei, cu draperiile si pernutele decorative si chiar cu tablourile de pe pereti. Daca te intrebi cum poti asorta un covor cu o canapea multicolora, raspunsul e simplu: alege covorul intr-una dintre nuantele tapiteriei, dar incearca sa eviti cea mai stridenta nuanta.

In cazul in care ai deja o canapea monocolora, poti merge atat pe un covor uni cat si pe unul multicolor sau pe unul cu imprimeu. Dar si aici exista cateva reguli:

– cu cat este mai aprinsa culoarea canapelei, cu atat mai „cuminte” trebuie sa fie nuanta covorului ales;
– daca alegi un covor multicolor, asigura-te ca una dintre cele mai pronuntate nuante ale acestuia oglindeste culoarea tapiteriei;
– in cazul alegerii unui covor cu imprimeu, una dintre nuantele acestuia trebuie sa se regaseasca in culoarea canapelei si a fotoliilor din living.

Cauta o firma de mobilaAlegerea covorului in functie de stilul de amenajare a livingului

Si, ca sa fie totul perfect, nu uita sa tii cont si de stilul de amenajare atunci cand alegi covorul pentru living. Dupa cum vei vedea in continuare, culorile, textura si imprimeul cantaresc considerabil in definirea stilului unui covor.

Pentru livingurile amenajate in stil clasic cele mai potrivite sunt covoarele in nuante de rosu, bordo, maro, verde sau gri, cu imprimeu. Ca sa intelegi mai exact, modelul ideal este reprezentat de asa zisele covoare turcesti. Desigur ca in varianta ideala acestea sunt confectionate din lana, dar stim cu totii cat de scumpe sunt acestea. In plus, pe piata au aparut o multime de modele confectionate din fibre sintetice care arata foarte bine, fiind totodata accesibile din punct de vedere al pretului.

Covoarele potrivite livingurilor moderne se deosebesc de cele din categoria anterioara atat prin textura cat mai ales prin culoare. In ultimii ani, la mare cautare au fost modelele de covoare latoase, denumite shaggy, intr-una doua sau chiar trei nuante asortate. Un alt model popular, conceput special pentru completarea decorului unui living modern, sunt covoarele cu textura reliefata, cu imprimeu abstract, in diverse variante cromatice, de la cele pale si rezervate pana la cele mai puternice si mai suculente.

Stilurile rustic si eco sunt definite, in primul rand, de textilele din fibre naturale. Cel mai potrivit covor in cazul unui living amenajat in stil rustic va fi, desigur, unul din lana, bumbac, iuta sau sisal. In ce priveste alegerea culorii, cauta covoare in nuante legate de natura: tonuri de bej, maro, verde etc. Atat stilul eco cat si cel rustic sunt ideale pentru expunerea covoarelor cu imprimeu etnic.