Pentru ca nu este o piesa de mobilier tocmai ieftina si pentru ca ocupa un rol esential in amenajarea livingului si nu numai, este foarte important sa nu o cumparam dupa ureche, in graba, fara sa analizam cu atentie toate aspectele care compun ceea ce putem numi o canapea confortabila, de calitate si perfect adaptata nevoilor noastre, care ne va sluji ani buni. Despre toate acestea vom si discuta in articolul de astazi.
Forma si dimensiunea canapelei
Ca sa nu risti sa dai banii pe o canapea prea mare in raport cu spatiul pe care ti-l ofera camera de zi, ar trebui sa stii cu exactitate dimensiunile pe care trebuie sa le aiba o astfel de piesa de mobilier. Altfel spus, daca ai un living mic, ar trebui sa eviti modelele mari, foarte lungi si late, orientandu-te spre cele mai suple, care ocupa mai putin spatiu. Nu te gandi ca nu poti cumpara un coltar pentru o camera mica, trebuie doar sa alegi unul de dimensiuni reduse, eventual chiar fara brate, usor de transportat si integrat in decor sau poti achizitiona un exemplar modular, compus din mai multe piese separate ce pot fi asamblate in mai multe feluri spre a fi utilizate impreuna sau separat.
Pentru a cumpara canapeaua perfect adaptata spatiului exista un truc pe care il folosesc chiar si designeri cu state vechi in domeniul amenajarilor interioare: decupeaza din carton, hartie sau ziare un dreptunghi de dimensiunea canapelei pe care ai ochit-o si asterne-l pe pardoseala. In acest fel vei afla cu exactitate cat loc va ocupa modelul ales, ba mai mult, vei putea „proba” asezarea acestei piese de mobilier in mai multe variante, mutand coala de hartie dintr-un loc in altul, pana la stabilirea pozitiei finale. Acelasi lucru poate fi facut si cu un coltar, dar si cu toate celelalte piese de mobilier ale livingului, sustin specialistii in amenajari interioare.
Functionalitate si confort
Poate, la prima vedere, te amuza analiza acestor criteriu de selectie, insa treaba este cat se poate de serioasa. Nu te grabi, asadar, sa scoti banii din buzunar, fara sa stii ce viata va duce canapeaua pe care vrei sa o cumperi. Cu alte cuvinte, daca stii ca va fi folosita doar pe durata zilei, pentru petrecerea timpului in fata televizorului, poti alege un model fix, care este adesea mai ieftin decat modelele extensibile. Daca insa stii ca vei folosi aceasta piesa de mobilier si in calitate de pat de dormit (chiar si ocazional, pentru rudele care te viziteaza periodic), cumpara o varianta extensibila. Si aici lucrurile difera de la un model la altul, unele exemplare fiind dotate cu sisteme complicate de rabatare/extindere, in timp ce altele sunt extrem de usor de manevrat. Nu te sfii sa testezi in repetate randuri sistemul de pliere, in magazin si afla din ce este confectionat acesta, ce garantie de functionare are etc.
O alta intrebare la care trebuie sa ai raspuns, inainte de a intra in magazinul de mobila ales, este numarul de persoane pe care va trebui sa-l „deserveasca” simultan viitoarea canapea. Daca ai o familie numeroasa si va place sa petreceti timpul liber impreuna, vizionand filme si emisiuni tv, cu siguranta o canapea obisnuita de doua sau trei locuri nu va fi de ajuns. In acest caz fie cumperi doua sau trei piese (in set sau achizitionate separat), fie investesti intr-un coltar incapator (daca spatiul din living iti permite, desigur). Iar daca stii ca aceasta piesa de mobilier va fi folosita rareori de mai mult de doua persoane, limiteaza-te la un model compact (fie si coltar), de cel mult 3 sau 4 locuri.
Structura si compozitia canapelei
Ca sa te asiguri ca nu arunci banii in van, analizeaza cu atentie structura canapelei pe care vrei sa o achizitionezi. O structura buna, de calitate este elementul de care depinde si durata de viata a unei astfel de piese de mobilier. Cele mai rezistente sunt modelele cu structura metalica sau din lemn. Mare atentie la cele cu structura in lemn, acesta trebuie sa fie din esenta tare (nuc, fag etc) si nu din esenta de rasinoase, iar lemnul, cum cred ca stii deja, trebuie sa fie uscat, in caz contrar piesa achizitionata se va deforma intr-un timp destul de scurt. Trebuie sa stii ca un schelet metalic, desi rezistent, va ingreuna considerabil canapeaua. De asemenea, este foarte important ca elementele ce compun structura sa fie fixate intre ele cu suruburi/holtsuruburi metalice de calitate si nu lipite cu diverse tipuri de adeziv. Desigur ca o structura de calitate costa mai mult, insa este si foarte rezistenta, garantand o rezistenta sporita in timp.
Apoi trebuie sa te documentezi despre compozitia sezutului canapelei. Cele mai rezistente si confortabile modele sunt cele pe arcuri sinusoidale (insa si aici calitatea difera de la un producator la altul). In ultimii ani, tot mai multe dintre modelele comercializate la noi au sezutul realizat din spuma poliuretanica sau burete, acestea din urma gasindu-se si in varianta combinata, cu arcuri sinusoidale.
Tapiteria in care este imbracata canapeaua trebuie aleasa atat din considerente estetice, cat si din considerente practice. Cea din catifea, desi arata bine, este mai greu de intretinut, iar cea din piele nu poate fi reparata in cazul deteriorarii. Asa ca cel mai indicat ar fi sa te axezi pe o tapiterie din bumbac, mai ales ca paletarul acestor tesaturi pe care il pun la dispozitie producatorii este extrem de variat si ai de unde alege. Cele mai usor de intretinut insa sunt canapelele dehusabile, carora le pot fi cumparate huse de schimb, usor de spalat si de inlocuit.