Canapeaua- Cea Mai Vanduta Piesa De Mobilier

CanapeaSfarsitul fiecarui an ofera, printre altele, prilejul efectuarii unor topuri retrospective, in domenii variate de interes. In spiritul acestei "traditii" articolul de fata isi propune prezentarea celei mai vandute piese de mobilier din ultimii trei ani. Vedeta este canapeaua. De ce? Pentru ca poate fi schimbata des, datorita pretului rezonabil si a manevrarii usoare; pentru ca are multipla functionalitate, pentru ca poate tranforma infatisarea unei incaperi in mod radical.

 

Anul 2015 aduce o schimbare majora in privinta gusturilor si a mentalitatii cumparatorilor. Se constata o preocupare pentru calitatea materialelor si pentru designul deosebit. Pe langa modelel clasice si celebrul coltar, romanii au cumparat si modele de canapele dintre cele mai neobisnuite pentru preferintele lor de pana atunci: modelul Togo, creatia lui Michael Ducaroy, fabricata din multiple straturi de spuma, cu tapiteria generoasa, confectionata dintr-o combinatie de bumbac, lana si pene, avand un design inovator (desi este a intrat pe piata pentru prima data acum mai bine de 30 de ani, in 1973) sau modelul Hol Plus, cu structura pernelor de sezut din miez elastic (arcuri elicoidale) si cu pernele spatarului umplute cu fibra siliconizata. Canapelele cu structura metalica, in varianta fixa sau extensibila, cu tapiserie textila, disponibila intr-o gama larga de culori, modelul Croma sau Hendrix, s-au gasit, de asemenea, in topul preferintelor.

 

Si in anul 2016 canapeaua rezista in fruntea clasamentului celor mai vandute obiecte de mobilier. Comparativ cu anul 2005, in acest an, coltarul  este usor detronat de canapeaua modulara in pachet cu fotoliile confortabile. In materie de finisaje sunt preferate in continuare materialele textile, fiind mai putin costisitoare, dar si pielea naturala sau artificiala. Tendintele anului 2006 inclina catre liniile curbe si formele organice pentru elementele din piele, in contrast cu simplitatea absoluta a structurii vizibile, de regula, din metal. Cusaturile canapelelor din piele sunt fie foarte discrete, lasand impresia unui obiect dintr-o singura bucata, fie accentuate, in vederea crearii unor desene interesante.

 

Canapeaua continua sa fie privita ca "piesa de rezistenta" si in 2007. Oferta magazinelor se organizeaza, insa, pe ansambluri, in care sunt oferite mai multe tipuri de mobilier, canapelele fiind valorificate numai in cadrul unor intreguri. Pe langa modelele simple, un procent interesant in preferintele romanilor il ocupa si modelele clasice, masive. Insa orice model incepe sa fie gandit in stilul si cromatica mobilierului, pentru ca intregul ansamblu sa capete echilibru. "In general se cauta designul minimalist, sunt apreciate accesorizarile, precum spatarul reglabil, rabatabil, sezutul extensibil, dar se cauta si canapele cu spatarul mai inalt, sezutul moale si cu manere laterale", conform declaratiilor Ralucai Nasta de la Innova. Desi segmentul celor care opteaza pentru formele moderne/avangardiste creste, cei care prefera clasicul raman intr-un procent constant de 18-20%. Se contureaza, insa, treptat si oferta pe segmentele superioare de pret, semn al maturizarii pietei, astfel ca solicitarile se deplaseaza spre canapele moderne din categoria  lux si premium. Canapeaua din piele continua sa fie si in acest an in topul preferintelor romanilor, foarte cerute fiind culorile deschise: bej ivoriu sau chiar alb. In materie de finisaje in topul preferintelor cumparatorilor se afla stofa.