9 Sfaturi Utile Despre Alegerea Mobilei

Cum alegi mobila daca locuiesti intr-un apartament de mici dimensiuni sau intr-o garsoniera, unde spatiul tau este limitat.

Romania se afla pe locul intai in Europa in privinta numarului de proprietari de locuinte: 96,6% dintre romani locuiesc in propriile case si evita chiriile. In acelasi timp, insa, 51,6% dintre locuinte sunt suprapopulate, conform Institutului european de statistica Eurostat. Spatiul insuficient reprezinta, astfel, o problema pentru mai bine de jumatate dintre romani. Lipsa spatiului vine, insa, la pachet cu o alta problema: alegerea mobilierului potrivit, care sa dea impresia de spatiu in locuinta ta, fara sa faca nici un pic de rabat de la utilitate.

mobila apartament
Citeste cu atentie acest articol si salveaza din spatiul tau prin alegerea corecta a mobilierului.


1. Cumpara o masa pliabila
O masa pliabila reprezinta o solutie ingenioasa pentru a economisi spatiul din bucatarie. Atunci cand gatesti, masa poate fi pliata la perete, iar cand mananci, ea poate fi „intinsa” pentru a avea suficient spatiu pentru patru persoane. Scaunele pliabile sunt si ele foarte utile intr‐un apartament de mici dimensiuni. Daca nu ti se par comode, foloseste niste pernute special pentru scaune pentru a le face mai confortabile.


2. Cumpara un birou multifunctional
Alegerea biroului este foarte importanta. Poti cumpara o masa mai sofistiata si la nevoie sa fie folosita si pe post de birou. Foarte important ca acest corp sa contina si cateva seratre care te vor ajuta sa depozitiezi lucrurile.


3. Cumpara un pat cu sertare
Daca dormitorul tau nu‐ti ofera suficient spatiu si pentru un dressing mare, cumpara un pat dublu cu sertare pe ambele parti pentru utilizarea la maximum a spatiului disponibil. In plus, spre deosebire de canapelele cu lada care sunt demodate si greu de manevrat, accesul la aceste sertare foarte incapatoare este facil.


4. Cumpara mai multe dulapuri suspendate pentru bucatarie
Nu aglomera spatiul din bucatarie. Regula principala a oricarei redecorari este functionalitatea, nu numarul mare al obiectelor. Spre exemplu, suspenda de perete cat mai multe dulapuri, pentru a putea depozita la inaltime toate accesoriile de bucatarie pe care nu le folosesti in fiecare zi. Daca te uiti, insa, la aceste variante de mobilier de bucatarie, ti‐ar putea veni si alte idei, deoarece la dispozitia ta se afla o intreaga paleta de optiuni pentru amenajarea bucatariei tale.


5. Alege un bar in loc de masa
Cu totii ne dorim o masa mare in bucatarie, insa nu intotdeauna avem la dispozitie spatial necesar, mai ales daca locuim intr‐o garsoniera. O masa poate fi inlocuita cu succes de un bar plasat in fata geamului sau de un blat rabatabil. Ocupa putin spatiu, insa este suficient de mare pentru a aseza pe el farfuriile cu mancare.


6. Adauga un punct de atractie
Daca bucataria ta este mica, ea nu trebuie sa fie si lipsita de personalitate. Rafturile de carti, fotografiile de familie preferate, colectia de farfurii traditionale, ulcioarele si sfesnicele colorate se potrivesc foarte bine intr‐o bucatarie mare, spatioasa. Insa, daca bucataria este de mici dimensiuni, nu uita ca orice lucru specific unei astfel de incaperi poate deveni un obiect decorativ, daca nu creeaza senzatia de
aglomerare sufocanta si de haos. Cumpara niste rafturi de bucatarie si asaza pe ele, spre exemplu, farfuriile tale de lut.

mobila din pal melaminat
7. Construieste un dulap incastrat in perete
Daca ai posibilitatea, renunta la dulapurile si dressingurile obisnuite si alege constructia unor dulapuri incastrate in nisele din pereti. In acest fel vei castiga foarte mult spatiu, in special in dormitor, care este, de obicei, mai mic decat livingul.


8. Depoziteaza pe verticala
Depozitarea pe verticala reprezinta una dintre cele mai obisnuite strategii de eficientizare a spatiului in locuintele mici. Asa cum am recomandat si in cazul bucatariei, aplica aceasta strategie si in living. Spre exemplu, o solutie ar fi achizitionarea unei biblioteci cu rafturi, sertare, dar si dulapuri, inalte pana in tavan. Astfel, vei obtine mai mult spatiu de depozitare pentru carti, electronice, obiecte de uz personal sau chiar haine, pastrand totodata ceilalti pereti liberi.


9. Alege piesele de mobilier in culori deschise
Cu cat piesele de mobilier din casa ta sunt mai deschise la culoare, cu atat ele dau impresia ca spatiul este mai generos. Usile din sticla transparenta sau mata ale bibliotecii si chiar ale dulapurilor de
bucatarie contribuie si ele la marirea vizuala a spatiilor mici. In plus, cumpara mobilier cu picioare. Designerii spun ca piesele de mobilier cu picioare aduc un plus de fluiditate spatiilor mici.

Mobila Romania